TILAA MUILLE? USKONTODIALOGIAA HYGIENIATOIMINTANA
Jakob Wirenin kirja Tilaa muille? uskontodialogiaa, korvausteologiaa ja Muhammed profeettana pohtii miten annamme tilaa muille uskonnoille? Mitä kohtaaminen tarkoittaa omalle uskolleni? Ovatko kaikki uskonnot yhtä arvokkaita teitä Jumalan luo? Hyviä kysymyksiä näin ystävänpäivänä. Uskontojen rauhanomainen kohtaaminen on sekä uskontojen että yhteiskuntien yhteinen etu.
Kristillinen teologia on avoinna maailmaan. Evankeliumissa ei lue: niin Jumala rakasti kirkkoa tai kristillistä uskoa vaan maailmaa( Joh.3:16). Elämme rikkinäisessä maailmassa, missä kristitty ymmärtää sen moninaisuuden. Hän puolustaa rauhaa ja demokratiaa, mutta ymmärtää millä ehdoilla rauhanmukaisesti voidaan yhdessä elää.
Uskontojen välinen vuoropuhelu kuuluu kristillisen uskon hermoon. Samalla se on uskottavaa yhteiskunnallisesti ja tasa-arvoisesti. Se on myös vaikeaa, kun tarkastelemme esim. sukupuolivähemmistöjen asemaa Välimeren alueella.
Uskontodialogi voi parhaimmillaan toimia hygeniatoimintana jonkun uskonnon tai näkemyksen ylivertaisuudelle.
Tämä pätee kaikkiin uskontraditioihin. Kristillisessä uskossa on edelleen myös näkemys, jonka mukaan kirkko on korvannut juutalaiset. Sitä on kutsuttu korvausteologiaksi. Sillä on ollut seurauksia esim. siinä tavassa miten Muhamedista puhutaan tai jätetään puhumatta. Minkälaisia kuvia kristittyjen ylivertaisuudesta jotkut kirkolliset virret vielä tänäänkin sisältävät? Miten ja mistä saarnataan? Jos kohautamme olkapäitä omalle sokealle ylivertaisuuden tunteellemme, voi siiitä seurata ympärillemme paljon pahaa. On aika yleinen käsitys, että uskontodialogi on vain jotakin liberaalien ja edityksellisten ihmisten keskustelua, mutta Wiren uskoo sen koskevan koko kristinuskoa.
Uskonnollinen kohtaaminen ei ole vastakohta Jeesuksen Kristuksen todistukselle vaan sen seuraus. Oma identiteetti tulee vahvemmaksi kohtaamisessa.
Miksi uskontodialogi on tärkeää?
1. Se vahvistaa paikallisella tasolla yhteiskuntaa ja auttaa vaikeissa tilanteissa kulkemaan erilaisina yhdessä. esim. moskeijoiden tai kirkkojen tuhoamiset tai seinien töhrimiset.
2. Kantaväestön ja toisten kultturien kohtaamiset eivät useinkaan toteudu usein. Uskontodialogi auttaa tässä.
3.Uskontodialogi on kärsivällisyyttä vaativa työkalu ääriajattelua ja fanaattisuutta vastaan.
"Wirénin uusi kirja ei ole vain vaikuttava akateeminen saavutus ja rauhantyö. Meille Ruotsin kristityille hänen radikaalit analyysinsä antisemitistisistä piirteistä kirkkojemme liturgiassa ja saarnoissa sekä hänen väitteensä Muhammedista profeettana ovat merkityksellisiä irtiottoja tuhoisista ajatusrakenteistamme. Rohkeille kirja antaa toivoa muutoksesta.
KG Hammar, Ruotsin kirkon emeritus arkkipiispa.
Jakob Wiren toimii Ruotsin kirkon arkkipiispan teologisena sihteerinä.
Kirja löytyy täältä.
Att ge plats för den andre? | Verbum
Kommentit
Lähetä kommentti