TULEVAISUUDEN VAELTAJAT
Usein ymmärrämme pyhiinvaelluksen sisäisenä, hiljaisuuteen johtavana, polkuna. Monet ovat vaeltaneet Santiago de Compostelassa ja ne jotka eivät ole pääseet mukaan ovat saaneet seurata uskomattomia matkoja kirjoista, flimeistä ja muista kertomuksista. Suomeen rakennetaan ensimmäistä pyhiinvaelluskeskusta Turkuun. Ruotsissa on jo useita. Pohjolan tunnetuimman pyhiiinvaelluskeskuksen Vadstenan historia on pitkä ja antoisa jo keskiajalta. Kun luterilainen pyhiinvaelluskeskus sinne syntyi, vaelluksen painopiste muuttui haavoittuvuuden teologian kautta solidaarisuudeksi vähäisille veljille ja sisarille (Matt.25:45). Tänä päivänä vaellusteologia on laajentunut koskemaan koko luomakuntaa.
Millainen on myötätuntoinen sydän?
Se on sydän, joka sykkii koko luomakunnalle:
ihmisille,linnuille, kaikille eläimille,
kaikelle pahalle ja hyvälle mitä luomakunnassa on.
Isak Syyrialainen
Nyt luterilainen pyhiinvaelluskeskus on osoittanut harvinaista rohkeutta nimittämällä Pilgrim´s for future:n vaelluskordinaattoriksi Annika Spalden. Hän on tunnettu kirjailija, rauhanaktivisti, diakoni, psykiatrinen sairaanhoitaja, joka on työskennellyt väkivallattomuuden ja kansalaistottelemattomuuden parissa vuodesta 1996. Hän on työskennellyt Englannissa Ofog-verkoston( Internationellt nätverkande | Ofog ) kanssa Ruotsin asevientiä vastaan. Hän on kirjoittanut myös eläinten oikeuksista. Syksyllä 2008 hän käynnisti Avrusta-kampanjan, jonka aikana Linköpingin käräjäoikeus tuomitsi hänet 21.4.2009 kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen ja 150 000 Sek:n vahingonkorvauksiin solidaarisesti Jas 39 Gripen -koneiden sabotoimisesta. Kristillinen Dagen -lehti asetti hänet 100 hyvän roolimallin listalle vuonna 2008.
Jumala asuu sisälläsi, mutta hän myös syleilee sinua. Sinä elät ja liikut Jumalassa. Niin käsittämättömän suuri on Jumalan sydän, että kaikilla luomakunnassa on paikka siellä. Ajattele, että asut Jumalan sydämessä. Jumalan rakkaus kannattelee sinua ja ympäröi sinut kuten vaatteet alastoman ruumiisi. Se on jatkuvaa läheisyyttä ja äidillistä lämpöä. Annika Spalde
Pilgrim's Walk for Future on suuri manifestaatio ilmaston puolesta. Se seuraa Greta Turnbergin aloittamaa ilmastokampanjaa. Yhteistyökumppaneita on kymmeniä. Tapahtuman organisaatiosta vastaa Vadstenan pyhiinvaelluskeskus sekä Linköpingin hiippakunta. Sadan päivän aikana on tarkoitus vaeltaa yli 2000 km Ruotsin, Tanskan, Saksan, Hollanin kautta Isoon- Britanniaan. Vaellus alkaa 18. kesäkuuta Vadstenan luostarikirkosta ja perillä Glasgown ilmastotapaamisessa ollaan marraskuun alussa. Normaali päivävauhti on 20 km, joten aikaa jää myös fyysiselle sekä henkiselle palautumiselle.
Minä annan teille uuden sydämen
ja teidän sisimpäänne uuden hengen.
Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois
ja annan teille elävän sydämen.
Hes. 36:26
Tässä vaelluksessa on kyse ilmaston asettamisesta jälleen etusijalle. Vaelluksen vaatimukset ovat samat kuin Fridays for Future asettaa päättäjille; pitää maapallon lämpötilan nousu alle 1,5 °C: ssa, noudattaa Pariisin ilmastosopimusta, varmistaa ilmasto-oikeudenmukaisuus ja kuunnella parasta tiedettä, joka tällä hetkellä on olemassa. Vaellus kannustaa pohtimaan ja ottamaan askeleet ilmasto-oikeudenmukaisuuden ja kestävyyden puolesta. Kävelystä tulee siis sekä protesti että sisäinen pyhiinvaellusmatka. Vaellus, joka antaa toivoa tulevaisuudesta.
Jumalan sydän muistuttaa punaista kultaa, joka palaa tulessa.
Jumala asettaa ihmisen sielun omaan hehkuvaan sydämeensä.
Mechthild av Magdeburg
Pilgrim's Walk for Futuren avulla yritetään luoda laaja sitoutuminen koko luomakuntaan. Projekti haluaa kutsua mukaan yksilöitä, uskonyhteisöjä, yhdistyksiä, yrityksiä, organisaatioita ja julkisia toimijoita osallistumaan eri tavoin. Kaikki ovat tervetulleita riippumatta heidän elämänkatsomuksestaan tai uskostaan.
Ruotsin kirkossa on meneillään suuri ilmastosatsaus. Piispat ovat laatineet yhteisen ilmastokirjeen 2019. Se on jaettu hiippakunnille ja sen voi myös lukea tästä: https://www.svenskakyrkan.se/klimatbrevet . Sen jälkeen kirkolliskokous on hyväksynyt ilmastosuunnitelman, jonka mukaan Ruotsin kirkko on ilmastoneutraali vuoteen 2030 mennessä lähinnä oman toimintansa päästövähennyksillä. Siinä on tarkistettu piispojen kirjettä ja muotoiltu tavoitetta uudelleen. Ilmastokriisi on yksi aikamme suurista kohtalokysymyksistä, joka vaikuttaa mahdollisuuksiin puolustaa ihmisoikeuksia. Sen tulee koskea koko luomakuntaa tarkemmin.
Ruotsin kirkko on ollut suunnannäyttäjä ilmastotyössään jo 90-luvulta. Silloisen arkkipiispan KG Hammarin kaudella aloitettiin ilmastotyö, jota valtiossa ei vielä ollut. Nyt laaditun suunnitelman kautta on mahdollisuus ottaa konkreettisempia ja tehokkaampia askelia tavoitteiden toteuttamiseen taloudessa sekä sosiaalisessa että hengellisessä kestävyydessä. Päätavoite on kuitenkin antaa tukea eniten kärsiville ihmisille. https://www.svenskakyrkan.se/klimat
Kirjassaan Mystiikka ja sitoutuminen Annika Spalde kirjoittaa niistä teologeista, jotka näkevät Kristuksen äitinä. Kirkkoisiin ja keskiajan naisteologeihin viitaten Kristus syleilee meitä äidin tavoin sakramenteissaan, vaikka sellaista ei löytyisi virallisen kirkon opetuksista. Spalden mielestä kysymys ei ole vain naisten hengellisyydestä tai feminismistä vaan siitä miten näemme koko luomakunnan. Tarvitsemme Jumalaa, joka on lähellä ja rohkaiseen meitä sitoutumaan. Sellaista ei löydy miehisestä kuningasjumalakuvasta.
Jumala on virtaavaa, pyhää. Hän meidät pehmentää, synnyttää myötätunnon. Hänessä me pyhiinvaellamme. Missä liikumme, on vain armon lahjaa. Sanna Bäckvall
Viimeisimmissä blogissaan Annika pohtii vaellukselle valmistautumista jalkojen kautta. On tärkeä pitää jaloista huolta, mutta usein tarvitaan laastaria. Sen tietää jokainen pitkällä vaelluksella ollut. Spalde työskenteli Lesboksen pakolaisleirillä ja yritti saada joitakin yrityksiä sponsoroimaan laastareita, mutta kukaan ei auttanut. Hänen mielessään on tänään erityisesti ne miljoonat ihmiset, joilla ei ole edes kunnollisia kenkiä.
Projekti kutsuu myös suomalaisia osallistumaan:
pilgrims walk for future
Kommentit
Lähetä kommentti