KONTEMPPELI- kirkon ja henkisen tyhjyyden välinen silta
Moni kokee sisäistä tyhjyyttä ja yksinäisyyttä, joka johtaa
metsästämään yhä uusia kokemuksia, kuluttamaan enemmän ja riippuvuuksiin.
Ne ovat yrityksiä täyttää rakkauden ja yhteenkuulumisen kaipuumme.
Tarvitsemme paikkoja, joissa voimme olla inspiraation lähteitä toisillemme.
Yhteistyö on ainoa mahdollisuus pelastaa tämä planeetta.
Olle Carlsson
Kontemppeli on uusi henkinen keskus, joka syntyi pandemian aattona Olle Carlssonin erottua kirkkoherran tehtävästään Katariinan seurakunnassa Tukholmassa. Hän perusti joidenkin ystävinsä kanssa vapaaehtoistyöhön perustuvan yhdistyksen, joka haluaa tavoittaa ihmisiä,jotka eivät löydä kirkosta paikkaansa. Kontemppeli haluaa tarjota tapaamispaikan henkisesti kodittomille, jossa ilmapiirillä on suuri merkitys. Se tarjoaa myös suuremman mahdollisuuden vapaaehtoistoimintaan mihin kirkko on pystynyt. Carlsson on kehittänyt 12 askeleen ryhmät, jotka olivat Katariiinan seurakunnassa suosittuja, toivoa tuottaviksi kaikille.
Avaudun mahdollisuudelle, että ratkaisu löytyy
itseni ulkopuolelta.
Annan periksi yritykselle selviytyä ongelmastani omin voimin ja ymmärrän,
että minun pitää pyytää apua.
Avaudun sille, että haasteitteni ratkaisu löytyy itseni ulkopuolelta.
Alan luottaa siihen, että minua suurempi voima voi auttaa minua löytämään sen, mikä on tullut minun ja elämäni väliin.
12 askelta, 2. askel, luottamus
Olle Carlsson: Syvä elämänmuutos, 12 toivon askelta
Carlsson kuvaa kohtalon onnenpotkuksi ensimmäistä Kontemppelin vuotta, sillä digitalisaatio on nopeuttanut henkisen keskuksen laajenimista Tukholmasta muualle maahan. Sitä oli edeltänyt pitkä kaipuu luoda henkinen, sosiaalinen ja kultuurillinen paikka, jossa ihmisten kaipaus otetaan vakavasti. Alunperin oli tarkoitus, että liikkeestä tulisi Katariinan seurakunnan sisälähetystä, joka laajenisi koko kirkkoon. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Aiheesta Carlsson on kirjoittanut uusimman kirjansa: Kutsuttu- rakkaus ja kamppailu. Siinä selitetään miten vaikeaa kirkollisen organisaation muuttaminen on sekä henkilökohtaisia koettelemuksia, joita hän hiippakunnassa koki. Nykyinen piispa Andreas Holmberg ja tuomiorovasti Marika Markovitz vierailivat Kontempelin hallituksen luona viime viikolla. Se oli onnistunut tapaaminen, ja ehkä juuri siksi, että Carlsson on ollut alusta saakka uskottava, ettei halua luoda kirkolle kilpailevaa yritystä vaan toimia yhteistyössä. Tuomiorovasti Markovitzin näkemykset tukevat tätä, sillä hän on aiemmin työskennellyt Stadsmissionin johtajana. Kontemppeli on ikkuna yhteiskuntaan. Kirkkoon sitä yhdistää vahva ekumeeninen side. Yhteistyö alkoi jo edeltävän tuomiorovastin Hans Ulvebrandin aikana. Nykyisen Tukholman tuomiokirkon seurakuntaneuvoston puheenjohtaja on myös Kontemppelin hallituksen jäsen.
Nimi Kontempel tarkoittaa kolmea asiaa: temppeliä, kontemplaatiota( mietiskelevää rukousta) sekä täydentämistä. Kohderyhmässä on niitä,jotka eivät käy kirkossa mutta heillä on suuri henkinen kaipuu. Parhaassa tapauksessa Kontemppeli voi avata ovia kirkkoon. Tuomiorovasti Markovitzin mukaan Kontemppeliä voidaan verrata Iona- yhteisöön tai ekumeeniseen Bjärka- Säbyyn, jotka molemmat ovat tunnettuja myös Suomessa.
Tämä on iso askel. Olen alkanut sanoittaa hajanaisia ajatuksiani ahdistuksesta, joka raskauttaa elämääni. Jumala, rukoilen rohkeutta ja viisautta, että löytäisin sen ihmisen ja yhteisön jossa voin sanoa ääneen sen, minkä olen kertonut sinulle.
Kontemppeli vuokraa kiinteistöä Tukholman keskustasta. Sinne mahtuu n.400 henkeä jumalanpalveluksiin. Toimintaa rahoitetaan lahjoituksilla, kolehdeilla, kurssitoiminnalla (12 askelta ryhmillä), kuukausilahjoittajilla ja projektirahoilla. Jacob Wallenbergin säätiö on tehnyt mahdolliseksi kolmen ensimmäisen vuoden vuokrat. Kontemppelissä työskentelee tällä hetkellä kolme vapaaehtoista, muutamia toimittajia sekä taiteilijoita, jotka lahjoittavat osaamistaan. Hallituksessa istuu elinkeinoalan asiantuntijoita sekä kulttuurivaikuttajia. Ruotsinsuomalainen näyttelijä ja ohjaaja Anna Takanen on yksi heistä. Carlssonin mielestä on tärkeä löytää yhteistyömahdollisuuksia elinkeinoelämässä työskentelevien kanssa, sillä kirkossa ei osata helposti kohdata heidän henkistä kaipuuta. Sielullisuus tarvitsee ajatushautomoja. Niitä Carlsson on yrittänyt luoda nähdessään eksistentiaalisten kysymysten tarpeellisuuden työelämän syventämisen kannalta.
Tänään toteutan yhden unelmani. Menneisyyden kohtaaminen ei ole koskaan helppoa. Jos uskallamme pysähtyä, näemme että sen takana mitä yritämme piilottaa ja häpeämme, on valo. Silloin uusi sielun kuva, se kuka todella on, pääsee esiin. Unelmat lepäävät haudattuina sielun alle painettuna - toivo, ilo ja rakkaus ovat siellä. Minkä unelman haluan toteuttaa tänään?
Lainaus on tämän päivän 14.5 teksti Carlssonin kirjasta 365 tyyneysrukousten inspiroimaa ajatusta. Kontemppelin järjestämät aamu-ja iltahartaudet facebookissa perustuvat kirjan teksteihin, joita reflektoidaan kommenttikentässä. Hartauden pitäjä myös kommentoi kysymyksiä hartauden lopussa. Näin kuuntelija pääsee osallistumaan hartauteen. Hyvinvointiin -ja terveyteen, lauluun ja maalaukseen liittyvät kurssit ovat maksullisia. Jumalanpalvelukset noudattelevat suosittujen Katarinamessujen kaavaa, joka on hyvin vapaamuotoinen. Pandemian aikana Carlsson pitää netissä sunnuntaisin Pyhäkoulua sekä lukee viimeisintä kirjaansa. Viime sunnuntain jumalanpalveluksen voi kuunnella tästä:
Lähteet:
Ideella Föreningen Kontempel | Kontempel | Sverige
Stockholms Stadsmission – ett mänskligare samhälle för alla (stadsmissionen.se)
Welcome to the Iona Community - A Christian ecumenical community
EKUMENISKA KOMMUNITETEN I BJÄRKA SÄBY | EKUMENISKA KOMMUNITETEN I BJÄRKA SÄBY
Kommentit
Lähetä kommentti