ARKKIPIISPA ANTJE JACKELENIN VALITSEMA  9.PAASTOKIRJA:

 SAAMEN MAAN KULUNEILLA JA JUURI ILMESTYNEILLÄ POLUILLA

Ruotsin arkkipiispa on  9.kerran valinnut paastonaikaan kirjan yhteisiin ja yksityisiin pohdiskeluihin. Hän on myös kirjoittanut  esipuheen kirkolleen.

Tämän vuoden kirjaksi on valittu saamelaisten kirkkoherran Bo Lundmarkin teos: Saamenmaan kuluneilla ja juuri ilmestyneillä poluilla. Pappi vaeltaa hiihtäen tai kävellen metsissä sekä tuntureilla ajassa ja eri paikoissa. Kohtamme kirjassa ihmisten elämäntarinoita, jumala- ja luontokäsityksiä. Voimme mietiskellä heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan tulevaisuudesta.

Sille joka on vaeltanut Saamenmaalla, tulee muistoista eläviä. Kirja toimii myös sisäisinä kuvina niille, jotka eivät ole fyysisesti Saamenmaalla vierailleet.  Kirjan virret ovat yksinkertaisia, jotta ne alkaisivat elämään meissä erityisesti nyt pandemian aikana. Kun yhteiset kokoontumiset ovat vähissä, on tärkeää kuunnella sisäistä Jumalan ääntä ja antaa sydämen laulaa. Sisäisellä pyhiinvaelluksella olemme yhdessä vaelsimmepa missä tahansa.

Kirja muistuttaa myös Ruotsin kirkon sovintoprosessista saamelaisten kanssa. Vitboken, Valkoinen kirja, on tutkimukseen perustuva antologia, jossa Ruotsin kirkko myöntää osuutensa kolonialistiseen saamelaisten kohteluun. Linkistä voi tutustua julkaisuun:

Vitboken om relationerna mellan Svenska kyrkan och samerna - Svenska kyrkans enhet för forskning och analys

Kirjassa on 4-osainen sovinnon malli, jonka on kirjoittanut saamelainen teologi Tore Johnsen.

1. Tunnustuminen: Puhutaan totta siitä mitä on tapahtunut. Kristillisillä termeillä sanottuna tunnustetaan synnit ja väärinkäytökset.  Uhrin  ja heidän kertomuksensa pitää saada tilaa sekä tulla kuulluksi.

2.Katumus: Katumus johtaa  mielenmuutokseen  sekä haluun tehdä oikein.

3. Oikeus: Korjaavan oikeuden kokemus johtaa yhteiseen tulevaisuuteen väärintekijän ja uhrin välillä. Sovintoprosessin ristiriita on, että väärintekijä yrittää päästä vähällä vastustaan.

4. Anteeksianto.  Anteeksianto tapahtuu, kun uhri ymmärtää väärintekijän inhimillisyyden ja keskeneräisyyden. Ajoitus on tärkeää, että anteeksianto tuntuu vapaalta lahjalta.

Svenska kyrkan vill försonas med samer - Svenska kyrkans enhet för forskning och analys

Paastonaika on aikaa, jolloin voimme erityisesti keskittyä anteeksiannon teemaan. Paavali sanoo: Antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa.  Se joka elää sovinnossa Jumalan kanssa, eläköön sitä myös lähimmäisten ja koko luomakunnan kanssa.

Jokaisesta myydystä kirjasta menee 10 kruunua  Ruotsin kirkon paastokampanjaan  ja kansainväliseeen diakoniaan. 

Eläköön sovinnon voima meissä ja meidän kauttamme vahvana, rohkaisee Arkkipiispa videotervehdyksessään.

Kirjan voi tilata tästä:
Ärkebiskopens fastebok : på nötta och nyröjda stigar i Sápmi - Bo Lundmark - Kartonnage (9789152638415) | Bokus








(

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit