AVILAN TERESAN SISÄINEN LINNA RUKOUKSEN MUOTONA


Jos haluat helpon rukouskirjan, älä aloita Avilan Teresan Sisäisestä Linnasta. Se voi nimittäin muuttaa  koko elämääsi ja käsityksesi rukouksesta. Teresalle koko elämä oli rukousta, hiljaista kontemplaatiota Jumalan kanssa. 

Sielumme hän kuvasi kristallilinnana, timanttina. Siinä oli monta huonetta, kuten taivaassa on monta huonetta. Pyhän Hengen työ on linnan puhdistusprosessi, jossa ihmisen osa vähenee mitä syvemmälle hän oman itsensä syvyyksiin kulkee.  Omin neuvoin kukaan ei pääse edes sielun portista sisälle, sillä kaikki on armoa. Kun olemme oppineet iloitsemaan tästä linnasta, löydämme levon kaikkialta- myös kaikista vaikeuksista ja koettelemuksista.  Kaikki kulkee kulkuaan, Jumala ei muutu. Kärsivällisyys saavuttaa kaiken. Näyissään Teresa koki yhtä aikaa suurta iloa ja tuskaa. Niitä on kutsuttu Teresan hurmoksiksi. 

Videolla Laura Hellsten hienosti toteaa, että lähestyessään näitä ekstattisia kokemuksia, Teresa neuvoo luostarin sisaria maadoittumaan ja tekemään palvelutyötä, diakoniaa. Jumallistuminen ei ole arvo sinänsä vaan sen myötä näkökyky avautuu aina lähimmäisiin. Toisaalta tiedämme, että maadoittuminen rauhoittaa hermostoa ja tasapainottaa ihmisen psyykettä. Ihminen on kokonaisuus, joka ei voi jumallistumisprosessiaan kiirehtiä. Teresalle kaikki oli koko elämän kestävää harjoittelua, jonka lähtökohtana sekä paluupisteenä oli aina hiljainen rukous. Tärkeintä oli oppia erottelemaan kenen sisäinen ääni meissä kulloinkin puhuu: esivanhempien, vanhempien , jonkun muun, oma vai Jumalan ääni? Jumalan äänen tunnistaa, että se on aina iloa ja rauhaa.  Oman sielun portilla kukaan ei tarvitse vartijoita vaan rohkaisua. Ei ihme, että Teresan yhteydet nykyiseen psykoterauttiseen prosessiin ovat ilmeiset.

Teresan tunnetuin rukous, joka myös taizelauluna tunnetaan, rohkaiskoon meitä:

Ei  mikään paina, 
vaara ei vaiva 
Jumalaan kun luottaa 
saa avun aina,

Hän yksin riittää.

Kirjansa Teresa kirjoitti 62 vuotiaana  elettyään  sitä ennen 25 vuotta hiljaisessa rukouksessa karmeliittaluostarissa. Hän kuoli 67 vuotiaana.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit