LASTENPUU PYÖRÄILEE LUOKSEMME



Hän on kuin puu, vetten ääreen istutettu; se antaa hedelmän ajallaan,
eivätkä sen lehdet lakastu. 
Hän menestyy kaikissa toimissaan.

Ps. 1:3


Jonas Paulman on yksi niistä yli tuhannesta ruotsalaisesta, joilta Ruotsin valtio vuonna 2011 pyysi anteeksi lastensuojelussa tapahtuneita virheitä. Paulmanin vanhemmat olivat narkkareita. Vanhemmat löivät häntä ja jättivät usein yksin pitkiksi ajoiksi asuntoon. Täytettyään neljä vuotta Paulman sijoitettiin sijaisperheeseen. Tuolloin hän ei vielä osannut puhua ja hänellä oli vaikeuksia olla yhteydessä muihin ihmisiin. Kova alku elämässä aiheutti keskittymis- ja lukuvaikeuksia koulussa. Tämä puolestaan johti koulukiusaamiseen ja uudelleen sijoittamiseen. Kun Paulman oli 12-vuotias, hänen sijaisäitinsä kuoli syöpään ja elämä hajosi jälleen. Paulman koki uudelleenhylkäämisen, sillä kasvatti-isän uusi puoliso ei hyväksynyt häntä. Hän joutui muuttamaan piharakennukseen. Naapureista tuli hänen tukensa, mutta joutui yhä enemmän huolehtimaan itsestään. Vaikeimpina hetkinä hän meni metsään.

" Puut seisoivat siellä aina lujana, kun kaikki muu elämässäni tuntui epävakaalta, kun en voinut luottaa ympärilläni oleviin aikuisiin tai kun tapahtui muutos"

Se oli rankkaa teiniaikaa, mutta joskus niihin aikoihin hänen tietoisuudessaan tapahtui muutos. “Päätin, ettei kenenkään lapsen pitäisi elää sitä mitä minulle oli tehty. Halusin työskennellä lasten oikeuksien vahvistamiseksi.” Ollessaan 18 Paulman päätti rikkoa ennätyksen kättelyssä. Hän seisoi 14 tuntia Tukholman T-centralenissa ja tervehti 14 802 ihmistä. Neljä vuotta myöhemmin hän teki urotyön uudelleen ja kätteli tuolloin 18 000 ihmistä sekä keräsi samalla Ruotsin lasten syöpäsäätiölle yhteensä 25 000 kruunua. Sen jälkeen Paulman on kerännyt lähes puoli miljoonaa kruunua Pelastakaa Lapset -järjestön SOS-lastenkylille osallistumalla Ironman-kisoihin.

Autuaita ovat rauhantekijät, heitä kutsutaan Jumalan lapsiksi.

Ei kukaan voi palvella kahta herraa. Ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.
 Matt:6


Jo kymmenen vuotta Paulman on pyörittänyt omaa voittoa tavoittelematonta Lastenpuu-yhdistystä. Hän luennoi ja istuttaa puita ympäri maata yhteistyössä yritysten, seurakuntien ja kuntien kanssa. Toiminnallaan hän haluaa kiinnittää huomiota lasten oikeuksiin ja YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen.

"Puiden istuttamisesta on tullut tapani kiinnittää huomiota lasten oikeuksiin yhteiskunnassa sekä kiinnittää huomiota keskusteluun ja pitää hengissä keskustelua siitä, että jokaisella on oikeus arvokkaaseen kasvatukseen.”

Jonas Paulman on pyöräillyt yli 20 000 kilometriä ja tuonut lastenpuun ilosanomaa kouluihin, järjestöihin ja seurakuntiin Ruotsissa. Matkat ovat ulottuneet myös Keniaan ja Bulgariaan. Toivo on levinnyt orpokoteihin. Puita on istutettu vuodesta 2010 lähtien. 

2020 Lastenpuu juhli kymmenvuotistaivaltaan. Sillon puita oli istutettu n.300. Samana vuonna Ruotsi ratifioi yleismaailmallisen sopimuksen lasten oikeuksista. Siinä sanotaan muun muassa, että lapsilla on oikeus turvalliseen ja väkivallattomaan lapsuuteen, koulutukseen ja sosiaaliturvaan. Lasten pitää saada ilmaista mielipiteensä ja heitä olisi kuunneltava, jotta voidaan luoda kaikille parempi yhteiskunta ja hyvät edellytykset kasvaa. Suomessa tätä työtä tekee Unicef(Lapsen oikeuksien julistus unicef.fi ).


Elämä on antelias sille,
joka sijoittaa valon puolelle,
jonka säästöt karttuvat 
sydänten holveissa. 
Elina Salminen: Omin luvin onnellinen


Autuaita ne,
jotka pesevät vaatteensa.
 He pääsevät syömään
 elämän puusta 
ja saavat mennä porteista sisälle 
kaupunkiin. Ilm.22:14

Suomeen ei ole istutettu tässä projektissa yhtään puuta, mutta Paulman on kiinnostunut yhteistyöstä. Hänen biologinen isänsä oli suomalainen. Paulman myös maalaa kauniita kortteja, joita myy Lastenpuun hyväksi. Jos seurakuntasi, kuntasi tai koulusi on kiinnostunut järjestämään puunistutusjuhlat, näyttelyn tai luennon, ota yhteyttä Paulmaniin.

Barnens träd - för barns rättigheter | Barnens träd (barnenstrad.nu)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit