AVOIN KIRJE TRANSIHMISTEN OIKEUKSIEN PUOLESTA


Kirjoitamme sinulle kirkosta, joka on myös trans.
Kirkko on tehty ihmisistä.
Ihmiset ovat erilaisia.
Kirkkoon kuuluu myös transihmisiä.
Meillä on rippikoululaisia, työntekijöitä,
kirkkoväärtejä, luottamushenkilöitä,
vapaaehtoisia ja muita seurakuntalaisia,
jotka määrittelevät itsensä transihmisiksi.
Siksi kirkkoa voisi kuvailla,
että se on trans.


Västeråsin hiippakunnassa on kirjoitettu avoin tukikirje transihmisille. Viime aikoina keskustelu on ollut vilkasta tiedotusvälineissä, koska transihmisten elämää on haluttu rajoittaa. Västeråsin hiippakunnan lasten ja nuorten asioista vastaava työntekijä Cecilia Redner sanoo, että kirje on kirjoitettu puolustamaan transihmisten oikeuksia. Heidän hiippakunnassaan on tehty pitkään työtä yhdenvertaisuuden hyväksi. Sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille on perustettu lisää ryhmiä. Hiippakunnan nuorisotyö tuottaa myös omaa youTube- kanavaa teemalla "Yksisarvinen". Se on tarkoitettu kaikille erilaisuutta kokeville. Keskusteluilmapiiri on julkisuudessa muuttunut viime aikoina julmaksi. Kirjeen kirjoittajat kritisovat mediaa, joka antaa mahdollisuuden vähemmistöjen halveksimiseen ja vihaan.

Kukaan ei voi ottaa pois
sukupuoli-identiteettiäsi ja ihmisarvoasi.
Jumala rakastaa sinua sellaisena kuin olet.

Me uskomme kirkkoon ja Jumalaan,
jolle ei merkitse valta, maan rajat, kansallisuus,
seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli.

Me uskomme ihmisyyteen,
joka on mahtavan monivärinen,
upean monimuotoinen.

Västeråsin tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Peter Forsberg on yksi tukikirjeen kirjoittajista. Kirjeessä nostetaan esille mm.viime aikojen korjaushoidot, joita konservatiivikristityt ovat käyttäneet lyömäaseena sekä feministiset julkaisut, joiden mukaan fenimistien oikeudet vähenevät transihmisistä puhumalla. Kirjoittajien mielestä tarvitaan vähemmistöjä tukevaa feminismiä.

Forsbergin mielestä kirkon täytyy seurata Jeesusta ja olla niiden puolella, jotka ovat läpi historian olleet halveksituimpia ja ulossuljetuimpia. Raamatun esimerkki on kertomus Hagarista, joka oli orja mutta Jumalan silmissä arvokas. Västeråsin hiippakunta julkaisi kirjeen tänään 17.5. jolloin vietetään kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. Kun aamulla allekirjoitin, oli listassa 940 nimeä.


Västeråsin hiippakunnan " Yksisarvinen" youTube-kanavalla pyritään tavoittamaan nuoria, jotka kokevat erilaisuutta. Hartauden voi katsoa tästä:



Lähteet:

Personligt brev till dig som är trans - Västerås stift (svenskakyrkan.se)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit