Kaupunkierakko, eläkeläisprofessori ja monitoiminen kilvoittelija 


Se mitä 84-vuotias englantilaisnainen Julia Bolton Holloway kutsuu ”hulluksi elämäkseen”, on sisältänyt vapaaehtoistyötä Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeessä, onnettoman avioliiton, kolmen lapsen yksinhuoltajuuden ja ajanjakson anglikaanisena nunnana. Kun hänen luostarinsa suljettiin angalikaanisten piispojen kanssa käydyn taloudellisen kiistan seurauksena, hän muutti Italiaan löytääkseen uuden tavan elää kutsumustansa keskellä kaupunkia. Hän kutsuu itseään freelancer erakoksi. Lähtö Englannista oli hänelle hyvin kivulias prosessi, sillä olihan hän löytänyt hengellisyytensä juuri angalikaanisesta kirkosta.  Hän muutti Firenzeen, jonka koki läheiseksi. Hän oli vieraillut siellä usein kesäisin lomiensa aikana tutkimassa kirjastoja ja arkistoja. Aluksi hän muutti pieneen lämmittämättömään huoneseen, auttoi kotitaloustöissä  ja etsi suuntaansa. 


Mystikko Juliana Norwichilainen tuli hänelle läheiseksi. Mitä enemmän hän uppoutui esikuvansa tapaan tehdä hengellistä työtä sisäisenä muutoksena ja  köyhien auttamisena, sitä enemmän hän koki uskonsa kasvavan. Julianan tunnetusta ”Kaikki kääntyy hyväksi” - sitaatista oli tullut todellisuutta. Hollaway kirjoitti hänestä kirjan, ja eräänä päivänä hän astui pieneen maalaiskirkkoon luvaten Jumalan edessä köyhyyttä, siveyttä ja kuuliaisuutta.  Myöhemmin firentzeläinen pappi hyväksyi hänet katoliseen kirkkoon. ”Mutta olen myös kveekari”, hän lisää. ”Tarkasti sanottuna joku, joka antautuu Jumalalle, ei tarvitse kiinteitä rajoja. Erakot eivät kuulu mihinkään hierarkiaan.”Urbaani erakko ei saa tukea tai rahoitusta kirkosta, mutta voi olla silti ekumeenikko ja osa maailmanlaajuista kirkkoa. Joka aamu kun kaupunki nukkuu, hän pukee päällensä itse ommellun sinisen kaavun ja valkoisen huivin ja herää rukoilemaan. Sitten hän pyöräilee aamumessuun. Autoa hänellä ei ole.


” On outoa, että kun elät yhteiskunnan laitamilla, sinulla on silloin enemmän valtaa. Jos et ole rakenteen sisällä, sinulla ei ole mitään menetettävää ja kummallisella tavalla voitat kaiken.”


Hollaway on eläkkeellä oleva professori, kirjailija, ompelija, kulttuurikriitikko, uskonnollisten verkkosivujen suunnittelija ja ylläpitäjä sekä isoäiti. Erakkoelämä on antanut hänelle mahdollisuuden keskittyä moniin projekteihin, jotka hän kustantaa eläkkeestään. Yksi tärkeimmistä on englantilaisten hautausmaan ”Cimitero degli Inglesi” hoito Firenzessä. Parikymmentä vuotta sitten paikka oli siivoton, narkkareitten majoittama betonierämaa. Hollaway löysi myös romaanikerjäläisiä, joiden avulla aloitti kunnostustyöt. Historiotisijana hän tiesi, että paikassa on monen tunnetun taiteilijan ja kirjailijan hautoja. Teoksissaan hän on esitellyt maailmalle oppineitten naisten tarinoita sekä orjuudenvastaisia kertomuksia, joilla kaikilla on kiinnekohdat hautoihin.


Kunnostustöitten ohessa hän alkoi pitää romaanikerjäläisille kirjallisuuspiiriä, jossa molemmat oppivat toisiltaan. Hollaway osaa useita eri kieliä ja hänen verkkosivunsa ovat kattavat. Hän alkoi lukea maahanmuuttajille Raamattua heidän omalla kielellään. Vastapalveluksena romaanit käänsivät tekstin italiaksi oppiakseen maan kieltä ja päästäkseen kiinni sen yhteiskuntaan.  Kerjäläiset ovat loihtineet tämän erakkomesenaatin rahoittamasta hautausmaasta kukkivan puutarhan. Hollaway itse kutsuu sitä ja heidän vuorovaikuksellista dialogiaan Jumalan valtakunnaksi maan päällä. Viimeimmässä projektissa hän on organisoinut romaaniäitejä opettamaan lapsensa lukemaan kotona Romaniassa, ettei heidän tarvitse olla erossa perheestään ja tai tulla kerjäämän Firentzeen. Näin kaikki hyötyvät.


Tämän kaiken Hollaway tekee kontemplatiiviseen rukoukseen keskittyen. Se antaa hänelle energian, joka ei tule hänestä itsestään. Siinä tilassa hän kokee syvää onnea ja syvemmän tason kuin opettaessan yliopistossa. Nettisivuistaan hän on luonut valtavan laajan arkiston. Tästä linkistä voi uppotua tähän valtavan arvokkaaseen materiaaliin, joka on kaikkien vapaassa käytössä ( Julia Bolton Holloway: Vita (umilta.net) )









Lähteet:

Julia Bolton Holloway (academia.edu)


Julia Bolton Holloway: Vita (umilta.net)




 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit