RUUTIN KIRJA-

kertomus naisten voimaantumisesta


Tämä on kertomus onnesta( Noomi= onni) sekä myötätunnosta(Ruut= myötätunto). Valitettavasti kirkkoraamattu wikipediaa myöten kääntää Ruutin nimen säälinä. Tähän käännöstematiikkaan olen ottanut kantaa aiemmissa blogeissani. Myötätunto on aina vierelle asettuvaa, sääli yläpuolelta tulevaa huolta. Ruutin kirja on kaunis kertomus naisten kamppailusta patriarkaalisen yhteiskunnan puristuksissa. Lajissaan harvinainen helmi.

Kirja alkaa surulla, sillä kaikki miehet kuolevat. Ruutin kirja sisältää haavoittuvassa asemassa olevien kolme kategoriaa: naiset ovat leskiä, muukalaisia ja orpoja. Ilman miehiä heidän yhteiskunnallinen asemansa oli vaikea ja arkensa köyhää. Moabilainen Ruut kuuluu uudessa kotikaupungissaan Beetlehemissä vähemmistöön, jota on helppo sortaa. Hän on silti esikuva ihmisestä, joka ylittää rajoja elämän vuoksi. Hän toimii anoppinsa kanssa epäitsekkäällä tavalla ja he luovat uuden perheyhteisön syvän menetyksen ja kärsimyksen tilassa. Teksti todistaa miten syvä yhteys naisten välillä on. Kirkkokäsikirjassa Ruutin kirja on avioliitton vihkimisen kohdalla. Sitä siteerataan usein kaikissa vihkimisissä:

Mutta Ruut sanoi: Älä pakota minua eroamaan ja lähtemään luotasi.

Minne sinä menet, sinne minäkin menen,

ja minne sinä jäät, sinne minäkin jään.

Sinun kansasi on minun kansani ja sinun Jumalasi

on minun Jumalani.

Ruut. 1:16

Queerteologiaa on inspiroitunut kertomus kahden naisen rajoja ylittävästä rakkaudesta. Varmuudella ei voida sanoa oliko heidän rakkautensa seksuaalista, mutta tekstissä tunteita kuvaava heprean sana on dabaq,jota käytetään aiemmin 1. Mooseksen kirjassa Aatamin tunteista Evaa kohtaan. Suomennoksena se olisi lähellä passiota, intohimoa, joka voi toki olla myös ei seksuaalistakin. Ollellista ei ole pohtia oliko naisten suhde biseksuaalinen vaan nähdä rakkaus , joka ei vain toivonut toiselle hyvää vaan ilmeni tekoina. Toista seurattiin tuntemattomaan, vaikka pelotti ja leskenä Ruut sai poimia viljaa pelloilla pitäen näin myös huolta iäkkäästä anopista. Anopin viisas ja harkittu toiminta sai myös suvun jatkumaan. Boas lunasti ulkomaalaisen Ruutin tulevaan Daavidin sukuun. Kristityille tämä näkökulma on historiassa ollut tärkein sisältö, sillä syntyyhän vapahtaja Jeesus myöhemmin Daavidin sukuun ja Ruutin nimi mainitaan Jeesuksen sukuluettelossa Uudessa Testamentissa.

Mitä Ruutin kirjalla on annettavaa traumatoipujille? Kertomusta on kokeiltu hyvin tuloksin ainakin Etelä-afrikassa haavoittuneiden naisten ryhmissä. Ne ovat toimineet voimauttavina peileinä, joihin on saanut lisätä oman elämän kokemuksia. Naisten valtaantuminen oman elämänsä tekijöiksi on traumainformoidun työotteen tavoite myös Pohjolassa.

Tässä kertomuksessa naiset toimivat yhdessä mutteivat patriarkaalisen systeemin säännöillä. Heidän valinnat osoittavat, että he ovat yhdessä vahvempia ja osaavat myös tarpeen tullen väistää lisätraumatisoitumista( Noomi ohjaa Ruutin Boasin pelloille, koska muualla on havaittavissa mahdollisuus naisiin kohdistuvaan väkivaltaan).

Patriarkaalisissa rakenteissa heikomman kohtaloksi jää usein pelaaminen miesten ehdoilla. Nainen saattaa kohota korkeaankin virkaan tai johtavaan tehtävään, mutta ilman sisarten tukea naisten välinen solidaarisuus ei pääse kehittymään. Rakenteellista muutosta ei tapahdu. Ruutin kirja on poikkeus, jossa kuvataan epätavallisella tavalla myötätunnon merkitystä ihmissuhteissa. Ruutin kirja opettaa meitä tarkastelemaan omia tunteitamme, estojamme ja näkemään rakkauden värit. Se on kirja toivosta, jossa ei kilpailla asemista tai tehtävistä. Perheyhteys lujittuu vielä vanhoilla päivilläkin.

Rakkauden tiet eivät ole suoria, sillä Jumalan johdatus on usein mutkikasta. Hän kuitenkin käyttää traumaa, surua ja vaikeuksia luodessaan uutta elämää. Jos myötätunto on kehollinen kokemus, joka syntyy Jumalan armon vuotaessa koko ihmiseen, se on mahdollista tilanteista riippumatta. Se ei ole vaaleanpunaista asioiden voivottelua vaan myös dynaamista voimaa ja vahvaa energiaa. Kutsumme jämäkäksi itsemyötätunnoksi sitä, kun pidämme huolta rajoistamme ja toimimme reiluuden edistämiseksi. Ensi kosketus myötätunnon voimaan voi olla oman kehon signaalien kuuntelu. Jeesuksen esiäidin elämä todistaa vahvasti, että suurinta on jumalan äidillinen rakkaus, joka asettuu vierelle.


Lähteet: 


PULLOPOSTIA ITÄMERELTÄ (pullopostilla.blogspot.com)

Ruutin kirja – Wikipedia

You searched for ruth - Q Spirit

Fierce Self-Compassion by Kristin Neff

The message of the book Ruth: A reflection on Naomi's traumatic journey to Mara and back (scielo.org.za)
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit